HIDIRELLEZ’DE NASIL DİLEK TUTULUR? Hıdırellez Gül Ağacına Dilek Dileme Ne Zaman, Nasıl Yapılır?
Hıdırellez, bereketin ve bolluğun simgesi olarak kabul edilen Hızır aleyhisselamın dokunduğu yerlerin ve eşyaların feyiz, bereket getireceğine inanılan bir gündür. Bu nedenle, yiyecek kapları, ambarlar ve para keseleri ağızları açık bırakılır. Ayrıca, bazı insanlar ateş yakarak dilek diler ve sonrasında yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Ateşten atlamak, hastalıklardan korunacağına inanılan en yaygın Hıdırellez ritüelidir. Bu gelenek, nazara ve hastalıklara karşı korunmayı simgeler.
Hıdırellez, özellikle Hızır ve İlyas peygamberlerinin yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir ve bu gün, halk arasında "Hızır Günü" olarak da bilinir. Hızır’ın karada darda kalanlara yardım ettiği, İlyas’ın ise denizlerde bolluk getirdiği inancıyla şekillenen Hıdırellez, Anadolu, Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’da çeşitli ritüellerle kutlanıyor.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN BAŞLAR VE SONA ERER?
Hıdırellez, baharın gelişini, doğanın canlanışını ve yeni başlangıçların umudunu temsil eden, köklü bir Türk ve Balkan geleneği olarak asırlardır kutlanıyor. Hıdırellez, Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan geniş bir coğrafyada kutlanan mevsimsel bayramlardan biridir ve Hızır ile İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. 2025 yılında Hıdırellez, 5 Mayıs Pazartesi akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Salı ikindi ezanı ile sona erecek.
Gül Ağacına Dilek Tutma
Ateşten Atlamak
Para Asma ve Cüzdan Bırakma
HIDIRELLEZ’DE DİLEK NASIL TUTULUR?
Hıdırellez’de dilek tutmak için 5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır. Eskiden, kese içine para konup gül dibine gömülürken, günümüzde genellikle açık cüzdanlar bırakılır. Dileklerin yazılı olduğu kağıtlar veya resimler, gül ağacının dallarına asılabilir. Eğer ev sahibi olmak isteniyorsa, ev resmi, araba almak isteniyorsa, araba resmi çizilebilir. 6 Mayıs sabahı, asılan paralar ya da cüzdanlar geri toplanır ve sonra bu notlar suya bırakılır.
Hıdırellez’de gül ağacına dilek tutarken dua etmek de önemli bir gelenektir. Dileklerinizi dile getirirken şu dua okunabilir:
Bin bir adım bir adım / Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah / Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma / Hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin / Biz gibi kulların yardımcısı sensin Hızır deryada erdim murada amin.
HIDIRELLEZ KESESİ İÇİNE NE KONUR?
Hıdırellez kesesinin içine genellikle para konur. Gül ağacına asılan paralar, eski geleneklere göre kese içinde yer alır ve bu kese gül dibine gömülürdü. Ayrıca, dilekler bir kağıda yazılabileceği gibi, çeşitli şekiller de çizilebilir. Ev isteyen bir ev resmi, araba isteyen bir araba resmi çizmek, dileklerin gerçekleşmesi için yapılan geleneksel yöntemler arasındadır. Hıdırellez, sadece dilek tutma geleneğiyle değil, aynı zamanda dostlukların pekiştirildiği, yeniliklere adım atılan bir bayramdır. Bu özel günde yapılan ritüeller, kişilere umut ve güven aşılar.
- hıdırellez
- hıdırellez dilek dileme
- hıdırellez ritüelleri
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."