DOLAR 38,4580 -0.09%
EURO 43,5884 -0.44%
ALTIN 3.987,55-2,02
BITCOIN %
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
ODTÜ’den Sürdürülebilir Protein Projesi
41 okunma

ODTÜ’den Sürdürülebilir Protein Projesi

ABONE OL
27 Ocak 2025 13:02
ODTÜ’den Sürdürülebilir Protein Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ODTÜ’lü araştırmacıların hazırladığı projede, Türkiye’de bitkilerden elde edilen alternatif proteinler üzerine araştırmacılar yetiştirilecek ve raf ömrü uzun, protein değeri yüksek sürdürülebilir besinler oluşturulacak.

ODTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Halil Öztop’un ekibiyle hazırladığı ve sürdürülebilir gıda üretimi alanında alternatif protein kaynaklarının geliştirilmesi ile bu alanda araştırmacı yetiştirilmesini amaçlayan APRISE, Avrupa Komisyonuna başvurusu yapılan 117 proje arasında kabul alan 13 projeden biri oldu.

APRISE, üniversitenin Ufuk Avrupa Programı kapsamında kazandığı ilk konsorsiyum koordinatörlüğü olma özelliği de taşıyor.

Prof. Dr. Öztop, AA muhabirine, projeyle Türkiye’de eksiklik olarak nitelendirilebilecek alternatif protein alanında araştırmacılar yetiştirmeyi ve 4 yılın sonunda bu araştırmacıların sahada yeni araştırmalara öncülük etmelerini amaçladıklarını söyledi.

Dünyada birçok araştırmacının iklim değişikliğini etkileyen faktörler üzerinde çalıştığının altını çizen Öztop, gıda sistemleri açısından bakıldığında iklim değişikliğine neden olan en önemli etmenlerden birisinin de hayvansal gıdalara bağlılık olduğuna dikkati çekti.

İklim değişikliğinde hayvan yetiştiriciliğinin sera gazı emisyonlarına önemli oranda etki ettiğini, bu nedenle gıda bilimi araştırmacılarının bitkilerden ve endüstriyel atıklardan elde edilen yeni alternatif proteinlere yoğunlaştığını belirten Öztop, bunların doğal yollarla modifiye edilip protein miktarını artırarak tekrar alternatif proteinler üretilebildiğini ifade etti.

“Araştırmacılar, yeni proteinlerin üretilmesi sürecinde de görev alacak”

Prof. Dr. Öztop, Ufuk Avrupa Programı kapsamında 2024’te açılan European Research Area (ERA) Talents çağrısı kapsamında sundukları projenin Türkiye’den kabul edilen tek proje olduğunu bildirdi.

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türkiye’de süt ürünlerinde öncü bir firmanın da projede yer aldığını anlatan Öztop, bunun yanı sıra Almanya, İsveç, Malta, Yunanistan, İtalya, Polonya, Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, İspanya ve Danimarka’dan da kuruluşlarla projede işbirliği yapıldığını anlattı.

Projeyi yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Öztop, şöyle konuştu:

“Birey odaklı bu kişileri yetiştirip onların uzun vadede artık Türkiye ekosisteminde araştırma yapmasını, inovasyona öncü olmasını istiyoruz. Bu projede sadece araştırmacıları yetiştirmekle kalmayacağız. Araştırmacılar proje kapsamında farklı ortakları ziyaret edip yeni proteinlerin üretilmesi sürecinde de görev alacak. Zaten bizim amacımız bu süreçte yeni protein kaynaklarını da üretmek. Nohut, mercimek ve baklagiller hali hazırda zaten Türk tüketicisinin aşina olduğu ürünler. Bunlardaki proteinleri daha saf hale getirip başka ürün formülasyonlarında da kullanır hale getirmek istiyoruz.”

Alternatif protein alanında politika belgesi oluşturulması hedefleniyor

Prof. Dr. Öztop, alternatif proteinlerin daha çok içeceklerde yaygın görüleceğini belirterek, bitkisel kaynaklı süt ürünlerinin geliştirilmesinde de bunlardan yararlanılabileceği ayrıca hazır gıdalara da entegre edilebileceğini kaydetti.

Bu ürünleri geliştirirken raf ömrünün önemli bir kriterleri olacağına dikkati çeken Öztop, “Protein bakımından zengin gıdalar geliştirmek istiyoruz. Raf ömrü uzun ve protein olarak zengin gıdalar lojistik anlamda açlık çeken bölgeler için çok önemli bir kaynak olacaktır. Bu anlamda da projemizin etkilerini uzun vadede görmemiz mümkün olacak. Sürdürülebilir gıda tasarımı anlamında da katkımızın olacağı kesin.” diye konuştu.

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği ve TTGV’nin alternatif protein alanında farkındalık üzerine çalışmaları olduğu aktaran Öztop, bu iki kuruluşla birlikte Türkiye için alternatif proteinler alanında bir politika belgesi oluşturma hedeflerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynak : SONDAKIKA.COM

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
Full HD Film izlededektiforganik hit botubatum escortstbilisi escortbayan escortბათუმის ესკორტიbatum escort